Prezes52, tak przypuszczam, że na żywo to musi inaczej brzmieć ale jakość nie miałem okazji słyszeć tego na żywo. Kiedyś sąsiadka tak piała (albo i głośniej) kłócąc się ze swoim zięciem ale oboje poumierali i w końcu spokój się zrobił
Światła dzienne i świecące ksenony
Zwiń
X
-
Światła dzienne i świecące ksenony
Witam,
Mam pytanie jak dokładnie działają światła w ustawieniu AUTO. Jest tam włącznik zmierzchowy , który po wykryciu nie wystarczającego oświetlenia powinien włączyć światła mijania (w moim przypadku ksenony).
Zauważyłem, że ostatnio w super słoneczną pogodę świeciły się zarówno ledy jak i ksenony i zastanawiam się dlaczego. Próbowałem wyłączyć i włączyć i ponownie zapalały się ksenony. Czy nie powinny w tak dobrych warunkach (świecące słońce , super widoczność, bardzo jasno) świecić się tylko ledy ??
Nie jest to pierwszy raz jak mi tak działają światła i zastanawiam się dlaczego. Po co te ksenony w dzień ??
Jak to jest z tym trybem AUTO , doczytałem też w instrukcji , że niby można ustawić czułość czujnika światłą ale nie bardzo wiem gdzie.
-
-
Dokładnie jak napisałeś. Jest tam czujnik zmierzchowy. Ustawić możesz w Bolero/Amundsenie/Kolumbusie w ustawieniach auta.Pozdrawiam,
Bomber
-
-
Zamieszczone przez Mar19000Po co te ksenony w dzień ??
czujnik światła tak ma, że jak postoi w cieniu albo w zaciemnionym miejscu a na dworze świeci słońce, może tak się trafić, że zapalą się światła mijania. też tak mam, auto stoi pod drzewami i przy ścianie i rzadko kiedy się zdarzało by światła mijania się NIE włączały.
ja robię tak, za dzionka ustawiam na "0" a pod wieczór, na AUTO.
Komentarz
-
-
ufo, w takim razie po cholerę to auto jak by tak robić
mi czasami coś się poświruje i odpali światła przy ładnej pogodzie
ale to czasami się zdarzy
u mnie deszcz nie wpływa włączenie świateł, no chyba że się zrobi bardzo ciemno podczas tego deszczu
generalnie da się też ustawić czułość czujnika vcdsem
Komentarz
-
-
Zgodnie z przepisami, w warunkach ograniczonej widocznosci, czyli wlasnie w czasie deszczu powinno sie miec wlaczone mijania.. O czym wielu kierownikow nie wie, bo oni maja swoje "dzienne", ktore widac z odleglosci 20m w sloneczny dzien...
Nie wiem po co jest opcja o ktorej Maro wspomnial, ale pamietam ze sie zastanawialem po co "opcja" jak prawo kaze uzywac..
Komentarz
-
-
Dokładnie , po to jest system AUTO żeby się nie bawić w włączenie świateł dziennych , mijania w deszczu bez deszczu. AUTO rozumie przez mam wszystko w nosie i ma działać (ewentualnie czasami,bardzo rzadko, się włączą inne światła).
Mam zaznaczone w ustawieniach żeby się włączały podczas deszczu ale to jest jednoznaczne z użyciem spryskiwacza?? :shock: nie da się zaprogramować czujnika deszczu tak żeby się nie włączał po spryskaniu szyby ?? :shock:
Podobny układ (ustawienia auto, światła dzienne , czujnik deszczu i zmierzchu ) miałem w megance i tam wszystko działało bez zarzutu.
Jeszcze pytanie na jaką czułość ten czujnik zmierzchu macie ustawione? Czy ten deszczu też się ustawia ??
Trochę się zdenerwowałem tym pseudo AUTO systemem !!!
Ma działać i tyle !!
Komentarz
-
-
Ale u siebie nie zauważyłem żeby się światłą mijania włączały po użyciu spryskiwacza.jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzyzakpZgodnie z przepisami, w warunkach ograniczonej widocznosci, czyli wlasnie w czasie deszczu powinno sie miec wlaczone mijania.. O czym wielu kierownikow nie wie, bo oni maja swoje "dzienne", ktore widac z odleglosci 20m w sloneczny dzien...
Nie wiem po co jest opcja o ktorej Maro wspomnial, ale pamietam ze sie zastanawialem po co "opcja" jak prawo kaze uzywac..
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
Doczytaj kolego, że wcale nie muszą to być światła mijania mogą być to same światła przeciwmgłowe i dlatego jest ta opcja żeby nie koniecznie w czasie deszczu włączyć mijania może kierowca chce tylko przeciwmgłowe (nie mylić z przeciwmgielnymi (tylnymi)) na co mu zezwala prawo.
Komentarz
-
-
Re: Światła dzienne i świecące ksenony
Zamieszczone przez Mar19000Witam,
Mam pytanie jak dokładnie działają światła w ustawieniu AUTO. Jest tam włącznik zmierzchowy , który po wykryciu nie wystarczającego oświetlenia powinien włączyć światła mijania (w moim przypadku ksenony).
Zauważyłem, że ostatnio w super słoneczną pogodę świeciły się zarówno ledy jak i ksenony i zastanawiam się dlaczego. Próbowałem wyłączyć i włączyć i ponownie zapalały się ksenony. Czy nie powinny w tak dobrych warunkach (świecące słońce , super widoczność, bardzo jasno) świecić się tylko ledy ??
Nie jest to pierwszy raz jak mi tak działają światła i zastanawiam się dlaczego. Po co te ksenony w dzień ??
Jak to jest z tym trybem AUTO , doczytałem też w instrukcji , że niby można ustawić czułość czujnika światłą ale nie bardzo wiem gdzie.
U siebie miałem podobny problem, ale w bolero w ustawieniach oświetlenia jest opcja 3 trybów włączania, z tego co pamiętam przełączyłem to na tryb "późno" i od tego momentu problem włączania ksenonów jest wyeliminowany w trakcie ładnej pogody, do tego uaktywniłem opcję włączania podczas deszczu. Działa ok.
Komentarz
-
-
Dzięki wielkie,
Ja już kilka dni temu dałem na ustawienie czujnika na środek ( chyba pozycja średnio) i jest znacznie lepiej. Na najwyższa opcja jest zbyt czuła i cały czas włącza ksenony.
Tak z innej beczki żeby nie tworzyć nowego tematu.
Gdzieś już znalazłem niby na forum temat , ale rozumiem że nowe samochody dostajecie bez apteczki ? RSy również ??
Komentarz
-
-
Re: Światła dzienne i świecące ksenony
Zamieszczone przez mufelU siebie miałem podobny problem, ale w bolero w ustawieniach oświetlenia jest opcja 3 trybów włączania, z tego co pamiętam przełączyłem to na tryb "późno" i od tego momentu problem włączania ksenonów jest wyeliminowany w trakcie ładnej pogody, do tego uaktywniłem opcję włączania podczas deszczu. Działa ok."k..., aleś pan tu bestię postawił"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Himeneknie sprawdziłem ale nie jest to obowiązkowe wyposażenie, dostajesz tylko trójkąt i gaśnicęByła - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
Moja szara myszka - Octavia 3
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773
Komentarz
-
-
Amix, nie czepiaja bo nie maja prawa. Rok czy dwa temu bylo o tym glosno w rejonie Szczecina, ze niemcy sie czepiali naszych o bodajze dlugosc nozyczek w apteczce, a nasi sie odgryzali wlasnie trojaktem/gasnica... I w koncu trafilo to do MSZ obu krajow i tam sie dogadali, ze na mocy ustaw miedzynarodowych, auto musi miec wyposazenie zgodne z krajem rejestracji, a nie z krajem, przez ktoryh podrozujesz... I obie strony upomnialy swoich mundurowych o tym
Komentarz
-
-
Czułość dla automatu świateł dotyczy tylko czasu opóźnienia włączenia od momentu zaciemnienia czujnika (ustawienie długi powoduje, że przejeżdżając pod wiaduktami nie uruchomią Ci się mijania) i ustawienie tego parametru nie ma żadnego wpływu na włączanie świateł drogowych, to analizuje kamera i nie można tego parametru regulować.
Jedyne co można regulować (przynajmniej tego jestem prawie pewien) to czułość czujnika deszczu poprzez zmianę położenia dźwigni częstotliwości pracy wycieraczek, która w auto wycieraczkach nie pełni żadnej innej funkcji.
Komentarz
-
Komentarz